ساعت مچی مکانیکی
موتور ساعت مچی قلب تپنده ساعت است و یکی از مهمترین معیارهایی است که در هنگام خرید ساعت مچی و برآورد قیمت ساعت باید به آن توجه کرد. موتورهای ساعت مچی را می توان بر اساس کارکرد به دو دسته کلی تقسیم بندی کرد.
دسته اول موتورهایی که برای کار کردن نیاز به باتری دارند. مانند موتورهای کوارتز. دسته دوم موتورهایی هستند که به باتری نیازی ندارند و بدون باتری کار خود را انجام می دهند. به این دسته از موتورها، موتورهای مکانیکی میگویند.
به ساعتهایی هم که موتور آنها مکانیکی است، ساعتهای مکانیکی میگویند. در این مقاله الکسا قصد داریم تا ساعتهای مکانیکی را بررسی کنیم.
ساعت مچی مکانیکی
همانگونه که در بالا گفته شد موتورهای مکانیکی بر خلاف موتورهای کوارتز، انرژی لازم خود برای کار کردن را از باتری نمیگیرند.
موتورهای مکانیکی بسیار کارآمد و هوشمند هستند. این نوع موتورها، نیروی لازم برای چرخش عقربهها را از انرژی ذخیره شده در شاه فنر خود میگیرند. این انرژی به وسیله دسته کوک ذخیره می شود. ساعت مچیهای اتومات که جزء ساعتهای مکانیکی محسوب می شوند، انرژی مورد نیاز خود را برای کار کردن از حرکت مچ دست و تکان خوردن آن به دست می آورند.
ویژگی موتور ساعت مچی مکانیکی
یکی از ویژگیهایی که در ساعت مچیهای مکانیکی وجود دارد که در ساعتهای کوارتز که با باتری کار می کنند وجود ندارد، این است که در این ساعت مچیها بین ساعت مچی و انسان رابطهای دو سویه وجود دارد.
در واقع بدون عنصری به نام انسان، ساعت مچی مکانیکی هرگز کار نمی کند. در نتیجه به وجود یک انسان برای تامین انرژی لازم ساعت مچی از طریق کوک شدن به واسطه حرکت دست و تکان خوردن یا کوک شدن به صورت دستی لازم است.
نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که چنانچه قصد کردید ساعت مچیتان را به صورت دستی کوک کنید، تازمانی این عمل را انجام دهید که احساس مقاومت و سفتی به شما دست بدهد.
پس از آن که این احساس به شما دست داد دیگر به کوک کردن ساعت مچی تان ادامه ندهید تا مشکلی ایجاد نشود. این نکته را بهتر است بدانید که تعداد چرخشها از یک ساعت مچی به ساعت مچی دیگر متفاوت است.
تاریخچه موتور ساعت مکانیکی
شاید این سوال برای شما پیش بیاید که ساعت مچیهای مکانیکی چه زمانی اختراع شدند؟ در پاسخ باید گفت در مورد زمان و منشأ اختراع ساعتهای مکانیکی قطعیتی وجود ندارد. در مورد اختراع کننده این نوع ساعت مچیها اختلافاتی وجود دارد.
اینکه آیا ساعت مچی مکانیکی توسط هوبرت سارتون در سال 1778 میلادی و اختراع شده است یا توسط آبراهام لوئیس. هرچند دربارهٔ این موضوع که اختراع ساعت مچی مکانیکی به قرن 18 میلادی بر میگردد مطمئن هستیم.
شخصی به نام «جانهاردوود» در آغاز قرن بیستم میلادی این اختراع را ( ساعت مچی مکانیکی) به حد کمال رساند. پس از آن، یک تعمیرکار ساعت، نخستین ساعت مچی مکانیکی را می سازد.
تفاوت ساعتهای اتوماتیک و ساعتهای مکانیکی کوکی
اساساً ساعت مچیهای اتوماتیک یک نوع ساعت مکانیکی به حساب می آیند که دارای ویژگی عملکرد خود کوک هستند.
در این نوع ساعت مچیها ( ساعتهای اتوماتیک) دیگر لازم نیست مرتب ساعت خود را کوک کنید. اما در ساعت مچی مکانیکی کوکی قضیه فرق می کند. در این نوع ساعت مچیها به طور میانگین روزانه یک مرتبه لازم است تا ساعت مچیتان را کوک کنید.
زمانی که صحبت از ساعتهای اتوماتیک به میان میآید، قضیه کمی تفاوت دارد. اولین تفاوت، وجود وزنهای به نام «روتور» است بخشی از موتور ساعت مچی اتوماتیک را تشکیل میدهد.
زمانی که مچ دست خود را تکان میدهید، ساعت مچی توسط چرخش روتور کوک شده و این موضوع سبب میشود تا شاه فنر در ساعت مچی فشرده شود. همانطور که میدانید ساعت مچی مکانیکی کوکی روتور ندارد، پس در نتیجه این قسمت از کار بر عهده خودتان است و با کوک کردن ساعت مچی باید انجام دهید.
مزایای ساعت مچی مکانیکی
مزایای ساعت مکانیکی
عدم نیاز به باتری: از آنجا که این نوع ساعتها به طور کوکی طراحی شدهاند، شما هرگز نیاز به تعویض باتری نداشته و در نتیجه به تعمیرگاه مراجعه نخواهید کرد. فقط هر زمان که از کار افتاد، میتوانید آن را کوک کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه میتوانید به مطالعه مقاله ساعت اتوماتیک بهتر است یا باتریدار بپردازید.
حرکت یکنواخت: برای اکثر مردم گردش روان و بی صدای عقربههای ساعت، بسیار خوشایندتر از تیک تاک کوارتز است. اگر شما هم از این نوع افراد هستید، ساعتهای مکانیکی انتخاب مناسبی برای شما است.
معایب ساعت مکانیکی
احتیاج به کوک : همانگونه که در بالا ذکر شد، از نظر عده ای، این ویژگی می تواند جذاب به نظر برسد، اما برخی دیگر از افراد آن را مایهٔ دردسر می دانند.
کاهش دقت عملکرد در مرور زمان : با اینکه یک ساعت مکانیکی خوش ساخت، زمان را با دقت 99.99 درصد نمایش می دهد که به معنای خطای 1 ثانیه در روز است، اما دقت عملکرد این مدل ساعت، به مرور زمان کاهش می یابد که به معنای مراجعه هر 5-10 سال به تعمیرگاه برای تنظیم موتور خواهد بود.
هرچند فاکتورهای محیطی و کیفیت ساخت ساعت بر این بازهٔ زمانی بسیار تعیین کننده است.
قیمت گران: همهٔ آن هنرنمایی در مهندسی ساخت ساعت مکانیکی، به ارزش و قیمت آن میافزاید. قیمت ساعت کوکی در بیشتر موارد چیزی بالای 500 دلار و گهگاهی چندین برابر آن خواهد بود.
برندهای معروف ساعت مچی مکانیکی کداماند؟
به دلیل مزایا و جذابیتهای ظاهری که این ساعتها دارند؛ برندهای مختلفی نمونههایی از این موتور مکانیکی را تولید کرده اند. برند امگا، همیلتون، سیکو از معروفترین برندهای ساعت چی مکانیکی هستند. کیفیت و زیبایی این ساعتها به اندازهای است که مثلا در یک نمونه ساعت غواصی از برند امگا، شما یک نمونه سعت مکانیکی فوقالعاده با کیفیتی را مشاهده خواهید نمود.
اما در زمان خرید حتما نسبت به اصالت کالا اطمینان حاصل فرمائید. آشنایی با برندهای معروف، خرید از فروشگاههای معتبر، ارائهی ضمانت و اصالت کالا توسط فروشنده میتواند نشانهای از اصیل بودن ساعت مچی مکانیکی باشد.