ساعت نبضی چگونه کار می کند؟
به فروشگاه ساعت مچی الکسا خوش آمدید در این مقاله می خواهیم به معرفی روند کارکرد ساعت های نبضی بپردازیم.
|
یکی دیگر از انواع ساعت مچی، ساعت نبضی یا اتوماتیک است که از نظر عملکرد بسیار شبیه به ساعت مکانیکی میباشد که دقیقا مثل ساعتهای مکانیکی از سیمها و چرخ دندههای پیچیده تشکیل شده است که باعث چرخش و حرکت عقربههای ساعت میشوند. تنها تفاوت ساعتهای نبضی با ساعتهای مکانیکی این است که نیازی به کوک شدن دستی توسط شما ندارند.
ساعتهای نبضی یا همان اتوماتیک همانطور که از اسمشان معلوم است به صورت اتوماتیک از حرکات روزانه شما کوک میشوند. یک وزنه بسیار کوچک درون ساعت کار گذاشته شده است که با حرکت روزانه شما حرکت میکند و در حین حرکت سیم تابدار را کوک میکند. این یک نگاه کلی به ساعتهای نبضی و تفاوت و شباهتهای آن نسبت به ساعت مکانیکی بود.
تاریخچه ساخت ساعت نبضی
ساعت مچی نبضی یا خودکار برای اولین بار در قرن 18 میلادی ساخته شد. این ساعتها با یک فنر یایک وزن متحرک کار می کردند و بعدها در نمونههای نوین خود با حرکات دست کوک میشدند.
این ساعت در سال 1770 و توسط یک ساعت ساز سوئیسی به نام ابراهام لوییس پرلت ساخته شد و بدون نیاز به سرو صدا عمل میکردند که موجب تعجب و شگفتی مردم در آن زمان شد. از آن زمان به بعد سرعت پیشرفت و تغییر ساعتها بیشتر و بیشتر شد و این صنعت رو به بهبود و توسعه حرکت کرد.
در سالهای بعد به منظور بهبود کارایی این نمونه ساعتها؛ امکانات و طراحیهای مختلفی به آن افزوده و از موادی مانند فولادهای ضد زنگ در ساخت آنها بهره گرفته شد.
این ساعت و نمونههای جدید مانند ساعت های هابلوت، ساعتهای حلقهای امروزه یکی از اکسسوریهای جذاب بهشمار میآیند و به عنوان یک پوشش شیک مورد استفاده علاقهمندان به این مدلها قرار گرفته است.
مزایای ساعت نبضی:
نیاز نداشتن به باتری و کوک دستی:
با این حال که ساعتهای نبضی از نظر ساختار شباهت زیادی با ساعتهای مکانیکی دارند اما از نظر باتری و کوک دستی متفاوت هستند و این نوع از ساعتها با حرکت روزانه صاحب خود به صورت اتوماتیک کوک میشوند.
حرکت یکنواخت:
درست مثل ساعتهای مکانیکی، در ساعتهای نبضی یا اتوماتیک حرکت عقربههای ساعت به صورت روان و یکنواخت است نه به صورت “تیک تیک”.
شخصیت:
همان مقدار که در ساعتهای مکانیکی، مهندسی و زمان صرف میشود؛ در ساعتهای نبضی هم به همین صورت است.
معایب ساعت نبضی:
حساس به محیط:
ساعتهای نبضی نیز به همان فاکتورهای محیطی از جمله رطوبت، گرد و خاک، ضربه و مغناطیس حساس اند و از این نوع ساعتها هم باید نسبت به این موارد مراقبت کرد.
نیاز به کوک کننده:
ساعتهای نبضی یا اتوماتیک در حالی که مورد استفاده قرار بگیرند نیازی به کوک شدن ندارند، اما همانطور که گفته شد فقط زمانی که مورد استفاده باشند! این نوع ساعتها در زمانی که استفاده نمیشوند، متوقف میشوند و برای ادامه کار نیاز به کوک کننده یا تنظیم و استفاده مجدد دارند.
کاهش دقت عملکرد در گذر زمان:
مثل ساعتهای مکانیکی، دقت عملکرد این مدل از انواع ساعت مچی نیز، با گذشت زمان کم میشود که به این معنی میباشد که باید هر ۵-۱۰ سال برای تنظیم و تعمیر موتورهای ساعت خودتان اقدام کنید.
قیمت بالا:
درست مثل ساعتهای مکانیکی، هنر دست و مهندسی ساعتهای با کیفیت از هزینه بالایی برخوردار هستند. بنابراین قیمت ساعت مردانه و قیمت ساعت مچی زنانه نبضی نسبتا بالا میباشد.
ساعت نبضی چگونه کار می کند؟
حال میخواهیم به طور کامل بررسی کنیم که ساعتهای اتوماتیک یا همان ساعتهای نبضی چگونه کار میکنند؟ ساعتهای نبضی مشخصا در دسته ساعتهای اتوماتیک قرار دارند با این تفاوت که شما هیچ گاه نیاز به کوک کردن آن به صورت دستی ندارید. هر زمان که نبض مچ دست شما با پشت صفحه ساعت در تماس باشد، موتور ساعت انرژی مورد نیازش را ذخیره می کند و تا ساعتها به کار خود ادامه میدهد.
در این نوع از ساعتها هم مثل ساعتهای مکانیکی و باتری دار، تمامی قطعات و اتصالاتی که موجود است، وجود دارد و این باور که عقربههای این نوع ساعتها فقط با یک حسگر نبض حرکت و کار میکنند اشتباه است.
اگر ساعت نبضی یا اتوماتیک را به دست خود نبندیم حرکت آن متوقف میشود؟
اکنون که با نحوه آنچه ساعت نبضی چگونه کار میکند آشنا شدیم، حال میخواهیم به این سوال مهم پاسخ دهیم. باید گفت که در واقع نیروی مورد نیاز برای حرکت عقربههای ساعتهای نبضی یا اتوماتیک، همین نبض شماست پس بنابراین به این نتیجه می رسیم که هر زمان ساعت به دست تان بسته نباشد، از حرکت باز میایستد و دفعه بعدی که میخواهید استفاده کنید ساعت نبضیتان اصطلاحا عقب افتاده است.
چنانچه از ساعت نبضی خود در ساعات مشخصی از شبانهروز استفاده نمیکنید، برای جلوگیری از عقب افتادن ساعتتان باید از ابزاری به نام کوک کننده استفاده کنید. کوککننده ابزار کوچکی است که ساعت نبضی شما را با حرکات چرخشی، تکان می دهد تا همیشه کوک بماند و اصطلاحا عقب نیفتد.
چه تحولی در ساعتهای مچی نبضی یا اتوماتیک وجود داشت که طرفداران زیادی پیدا کرد؟
از بحث ظاهر جالب توجه و خیره کننده این نوع از ساعتها که بگذریم، وارد دنیای عجیب و بی نظیر ساخت و طراحی موتورهای این نوع ساعتها میشویم. زمانی که ساعتهای نبضی یا اتوماتیک در بازارهای دنیا عرضه شدند، برای عموم مردم غیر قابل باور بود که موتور یک ساعت مچی بدون باتری کار کند و انرژی مورد نیاز خود را از نیروی یک وزنه کوچک یا نبض دست شما تامین کند.
اما طراحان شرکتهای هلدینگ سواچ نشان دادند که این امر شدنی و ممکن است. این ساعتها دیگر نیازی به انرژی تجدید ناپذیر نداشتند و با یک ایده کوچک اما به شدت تاثیر گذار٫ سبک تامین انرژی آنها با شکل انرژی تجدید پذیر عوض شد. ساعتهای اتوماتیک و نبضی همانطور که گفته شد نیازی به کوک دستی ندارند و عملا خود کوک هستند.
نحوه عملکرد این نوع از ساعتها به این شکل است که یک وزنه کوچک داخل ساعت وجود دارد که با حرکت نوسانی مداوم، ساعت را برای مدت زمان زیادی کوک نگه میدارد. درنتیجه شما هر روز صبح ساعت خود را به مچ دست تان میبندید و در حالی که کارهای روزمره خودتان را انجام مدهید، ساعت شما در حال کوک شدن و تامین انرژی مورد نیاز خود جهت حرکت عقربههایش است.
نوسان این وزنه موجب فشار بر یک فنر در داخل ساعت میشود و فشرده شدن این فنر باعث میشود انرژی ذخیره شود تا ساعت بتواند به فعالیت خودش ادامه دهد. همچنین شما میتوانید با چرخاندن سرکوک (پیم) موجود بر روی بدنه ساعت مچی تان، این فنر را فشرده و ساعتتان را کوک کنید.
بنابراین ساعتهای اتوماتیک علاوه بر قابلیت کوک خودکار که البته ویژگی اصلی این نوع ساعتها است، قابلیت کوک شدن به صورت دستی را هم دارند.
در پایان
در سالیان اخیر، ساعتهای نبضی دچار تحول بسیار بزرگی شدهاند و با ورود دوباره این ساعتها به بازار، طرفداران به خود را روز به روز مشتاقتر از دیروز کردهاند. امروزه اکثر کمپانیهای ساعت سازی، با تولیدات خاص و منحصر بهفرد مانند ساعتهای حلقهای یا نمایش دندهها و فنرهای موجود در ساعتها ترسی از این آشکار کردن ندارند. این مسئله وجه تمایز ظاهری این ساعتهای اتوماتیک با مدلهای باطریدار است که موجب جلب توجه شما به موتور این ساعتها و ماهیت داخلی آنها میشود. امیدواریم مقاله ساعت نبضی چگونه کار می کند؟ برای خوانندگان گرامی مفید بوده باشد.