جهت یابی با استفاده از ساعت مچی
جهت یابی با استفاده از ساعت مچی یک شوخی یا یک تیتر جنجالی نیست، مهارتی است که هر طبیعتگردی ممکن است به آن نیاز پیدا کند و باید آن را داشته باشد. تصور کنید برای اخر هفته یک برنامهی تفریج در طبیعت مثل کویر یا جنگل را انتخاب کردهاید. مسلما در چنین مکانهای سرعت اینترنت کاهش پیدا میکند یا به دلایلی شارژ تلفن همراه شما تمام میشود و برای بازگشتن نیاز به پیدا کردن راه دارید.
تنها امکانی که برای شما وجود دارد یا استفاده از نقشههای کاغذی است که خب در دنیای دیجیتال امروز کمی سادهانگارانه است و دیگری استفاده از GPS. اگر ساعت مچی شما مجهز به این امکانات باشد زمان کمتری را در راه خواهید ماند.
تفاوتی ندارد این ساعت مردانه باشد یا زنانه؛ داشتن این آپشن در همهی ساعتها ضروری است به همین علت یادگیری مهارت جهت یابی با استفاده از ساعت مچی برای هر کسی ضروری میباشد اما قبل از هر چیز لازم است که با جهتهای جغرافیایی آشنا شوید. اگر رو به شمال ایستاده باشید پشت سر شما جنوب، سمت چپ غرب و سمت راست شما شرق میباشد.
بین هر یک از جهتهای اصلی یک جهت فرعی هم وجود دارد که جهت آن نیم ساز بین دو جهت اصلی میباشد. به طور مثال جهت شمال شرقی، نیم ساز شمال و شرق است.
پیشنهاد میشود اگر اهل گشتوگذار در طبیعت هستید مقالهی معرفی خصوصیات ساعت مچی مناسب کوهنوردی را مطالعه نمایید تا طبیعتگردی جذاب و راحتی را تجربه نمایید
جهت یابی با استفاده از ساعت مچی
برای جهت یابی با استفاده از ساعت مچی اول باید ساعت را رو به روی صورت خود بگیرید. بعد عقربه ساعت شمار ساعتتان، یعنی بلندترین عقربه را طوری به سمت خورشید بگیرید که کاملا در امتداد زاویه تابش نور خورشید قرار بگیرد. در نظر داشته باشید که درست انجام دادن این مرحله بسیار مهم و موثر است.
سپس از مرکز ساعتتان به طرف ساعت دوازده یک خط فرضی رسم کنید. نیم ساز زاویه عدد ۱۲ و عقربه ساعت شمار، جهت جنوب را به شما نشان خواهد داد و در سمت مخالف آن نیز جهت شمال قرار دارد. البته باید در نظر داشته باشید که این قاعده در نیمکره شمالی اینگونه میباشد و در نیمکره جنوبی کاملا برعکس است.
جهتیابی در ساعت دیجیتالی
شاید فکر کنید که این روش یعنی جهت یابی با استفاده از ساعت مچی فقط برای ساعت های عقربهای کاربرد داشته باشد اما در صورتی که ساعت شما دیجیتال هم باشد میتوانید جهتیابی کنید. برای اینکار ساعت را خوانده و بعد روی کاغذ ساعتی عقربهدار که ساعت همان لحظه را نشان میدهد بکشید. بلافاصله با استفاده از این ساعت کاغذی که روی کاغذ رسم کردهاید بر اساس همان مراحل بالا که توضیح داده شد جهت شمال- جنوب را پیدا کنید.
جهتیابی در آب و هوای مختلف
جهت یابی با استفاده از ساعت مچی و با کمک گرفتن از نور خورشید انجام میشود. شاید فکر کنید این روش فقط در روز های آفتابی ممکن است. اما باید این نکته را بگوییم که با استفاده از این روش در هوای مه آلود و زمانی که فقط هالهای از خورشید در آسمان مشخص میباشد و جایگاه آن به خوبی قابل تشخیص نیست هم به کار میآید و کاربرد دارد.
در این شرایط شما میتوانید در ابتدا با کمک یک تکه چوب جهت تابش نور خورشید را پیدا کنید. به این شکل که یک تکه چوب نازک را بردارید و آن را به صورت قائم در زمین فرو کنید. سایه چوب در زمین همراستا با جهت تابش نور خورشید بر روی زمین میباشد. نوک سایه دقیقا در جهت مخالف خورشید قرار میگیرد. به این ترتیب با مشخص شدن جایگاه خورشید به روش گفته شده میتوانید جهتیابی را به همان صورت که توضیح داده شد انجام دهید.
چگونگی انجام جهت یابی با استفاده از ساعت مچی
در بخش نهایی بهطور خلاصه نکاتی را بیان میکنیم که توجه به آنها کار شما را برای جهتیابی آسان خواهد کرد:
1) قبل از سفر چک کنید که ساعت شما قابلیت جهتیابی را دارد چون برخی ساعتهای هوشمند این امکان را ندارند.
2) بعد از اطمینان از داشتن GPS، حتما آن را روشن کنید که از طریق تنظیمات ساعت مچی انجام میگیرد.
3) پس از رفتن به منوی جهتیابی که معمولا در صفحهی او یا منوی اصلی است؛ به روی گزینهی “نقشه” یا “مسیریابی” را کلیک کنید.
4) مقصد را وارد نموده و منتظر بمانید تا مسیر را به شما نشان دهد. ممکن است در برخی ساعتها با نوشتن آدرس یا نشان دادن روی نقشه، مقصد انتخابیتان مشخص شود.
5) بسته به نوع ساعتتان، اعلان مسیر میتواند بهصورت تصویری یا صوتی باشد.