جهت یابی با استفاده از ساعت مچی یک شوخی یا یک تیتر جنجالی نیست، مهارتی است که هر طبیعت گردی ممکن است به آن نیاز پیدا کند و باید آن را داشته باشد.
گم شدن و خارج از مسیر در طبیعت هنگامی که GPS یا قطب نما همراهتان نباشد یکی از بد ترین اتفاق هایی است که میتواند برای شما رخ بدهد. به همین علت یادگیری مهارت جهت یابی برای هر کسی ضروری میباشد اما قبل از هر چیز لازم است که با جهت های جغرافیایی آشنا شوید. اگر رو به شمال ایستاده باشید پشت سر شما جنوب، سمت چپ غرب و سمت راست شما شرق میباشد.
بین هر یک از جهت های اصلی یک جهت فرعی هم وجود دارد که جهت آن نیم ساز بین دو جهت اصلی میباشد. به طور مثال جهت شمال شرقی، نیم ساز شمال و شرق است.
جهت یابی با استفاده از ساعتمچی
جهت یابی با استفاده از ساعت مچی
برای جهت یابی با ساعت مچی اول باید ساعت را رو به روی صورت خود بگیرید. بعد عقربه ساعت شمار ساعتتان، یعنی بلند ترین عقربه را طوری به سمت خورشید بگیرید که کاملا در امتداد زاویه تابش نور خورشید قرار بگیرد. در نظر داشته باشید که درست انجام دادن این مرحله بسیار مهم و موثر است.
سپس از مرکز ساعتتان به طرف ساعت دوازده یک خط فرضی رسم کنید. نیم ساز زاویه عدد ۱۲ و عقربه ساعت شمار، جهت جنوب را به شما نشان خواهد داد و در سمت مخالف آن نیز جهت شمال قرار دارد. البته باید در نظر داشته باشید که این قاعده در نیمکره شمالی اینگونه میباشد و در نیمکره جنوبی کاملا برعکس است.
بیشتر بخوانید:
چرا ساعتها روی ۱۰:۱۰ دقیقه تنظیم میشوند؟
جهت یابی با استفاده از ساعتمچی
جهت یابی با ساعت دیجیتالی
شاید فکر کنید که این روش یعنی جهت یابی با ساعت فقط برای ساعت های عقربهای کاربرد داشته باشد اما در صورتی که ساعت شما دیجیتال هم باشد میتوانید جهت یابی کنید. برای اینکار ساعت را خوانده و بعد روی کاغذ ساعتی عقربه دار که ساعت همان لحظه را نشان میدهد بکشید. بلافاصله با استفاده از این ساعت کاغذی که روی کاغذ رسم کردهاید بر اساس همان مراحل بالا که توضیح داده شد جهت شمال-جنوب را پیدا کنید.
جهت یابی در آب و هوای مختلف
جهت یابی با ساعت مچی با استفاده و کمک گرفتن از نور خورشید انجام میشود. شاید فکر کنید این روش فقط در روز های آفتابی ممکن است. اما باید این نکته را بگوییم که با استفاده از این روش در هوای مه آلود و زمانی که فقط هالهای از خورشید در آسمان مشخص میباشد و جایگاه آن به خوبی قابل تشخیص نیست هم به کار میآید و کاربرد دارد.
در این شرایط شما میتوانید در ابتدا با کمک یک تکه چوب جهت تابش نور خورشید را پیدا کنید. به این شکل که یک تکه چوب نازک را بردارید و آن را به صورت قائم در زمین فرو کنید. سایه چوب در زمین هم راستا با جهت تابش نور خورشید بر روی زمین میباشد. نوک سایه دقیقا در جهت مخالف خورشید قرار میگیرد. به این ترتیب با مشخص شدن جایگاه خورشید به روش گفته شده میتوانید جهت یابی را به همان صورت که توضیح داده شد انجام دهید.